Heijmans Vastgoed

Eigentijds ontwerp met warme uitstraling

Drie architecten, allemaal met een eigen signatuur. Reinier Ubels van MIX architectuur neemt je mee in zijn belevingswereld

Voor Paal 14 en 18 in Waterdorp ligt het ambitieniveau hoog. Want in deze tijd waar individualiteit zo’n belangrijke rol speelt en keuzevrijheid in hoge mate belangrijk is, kun je niet meer aankomen met een recht-toe-recht-aan-plan. Om ons doel te behalen hebben we een stedenbouwkundig plan laten maken met een heel duidelijke visie. Vervolgens hebben we drie architecten geselecteerd die hier gezamenlijk invulling aan kunnen geven. MIX architectuur is één van de bureaus die meewerkt aan de totstandkoming van dit unieke stukje Vathorst. We spreken Reinier Ubels.

“Ik zie het zo: de supervisor van het stedenbouwkundige plan is de regisseur, wij architecten zijn de acteurs. We hebben allemaal hetzelfde ‘script’ gekregen met daarin de regels. Dit zorgt voor de samenhang. Het leuke is dat we er allemaal op onze eigen manier invulling aan geven, met ultieme variatie als resultaat.”

Eigentijds ontwerp met warme uitstraling
“Wij hebben een moderne vertaling gemaakt van de oud-Hollandse architectuur die je in bestaande waterdorpjes treft. Een abstractere, gestileerde uitwerking, zeg maar. Onze ontwerpen blijven verrassen. Van veraf word je geboeid door de contouren van de kapvormen, als je dichterbij komt is de compositie van de gevel heel interessant en als je pal voor het huis staat, zie je prachtige details in de gevel en het metselwerk.”

Reinier Ubels

Reinier Ubels: "Eigentijds ontwerp met warme uitstraling".

Gevel met rijke textuur
“In onze keuze voor een eigentijds, modern ontwerp rust het gevaar dat het kil kan worden. Met een rijke hoeveelheid details in de gevel hebben we, naar mijn idee, de perfecte balans gevonden. Verschillende metselwerkverbanden, stenen op zijn kant en verspringingen zorgen voor een interessante textuur in de gevel die het geheel ‘spannend’ maken. Het licht doet de rest van het werk. De uitstraling van de gevel verandert met de stand van de zon mee.”

Details maken het huis
“Net als de andere architecten van Paal 14 en 18 hebben wij de voordeur een hoofdrol gegeven door hem rijk te ‘versieren’. Daarbij wordt de gevel mooi afgesloten op het punt waar hij de kap raakt, op dat punt hebben we een duidelijk accent gemaakt dat mooi past in het klassieke waterdorp-thema. Uiteraard wel weer op onze eigen manier.”

Een bijzonder huis dat verrast
Bij het bekijken van de ontwerpen van MIX architectuur valt de afgeronde hoekwoning op. Reinier legt uit hoe dat ontwerp tot stand is gekomen. “De kavel had een afgeronde vorm. Het was eigenlijk heel simpel, we hebben de vorm van het huis met de rooilijn van de kavel gelijk laten lopen. Het leuke is dat hierdoor een heel interessant huis is ontstaan met een prettige leefruimte, veel ramen en een heerlijk brede én diepe tuin. Als je het gebouw vanaf een afstand bekijkt, lijkt het een gesloten geheel. Dit komt omdat wij de penanten naast de ramen 10 centimeter hebben laten uitsteken. Kom je dichterbij, dan zie je dat er juist veel glas is. Ook hier weer die verrassing.”

Intensief en dankbaar
“Ik heb met heel veel plezier aan Paal 14 en 18 gewerkt, samen met mijn collega-architecten. Het was een intensief maar dankbaar proces om gezamenlijk tot zoiets bijzonders te komen. Dit plan heeft echt alle kwaliteiten in zich om straks als hoogwaardige woonwijk te worden gezien.” 

Geen huis is straks hetzelfde

Drie architecten werkten samen aan Paal 14 en 18. Coen Kampstra vertelt over de inbreng van Faro Architecten

Om de dorpse variatie nog meer kracht bij te zetten heeft Heijmans Paal 14 en 18 laten ontwerpen door drie verschillende architecten. Faro werd geselecteerd omdat het architectenbureau ervaring heeft met het creëren van een dorpse sfeer in een nieuwbouwwijk. Daarbij is er in de ontwerpen van Faro alle ruimte voor flexibiliteit in uitbreiding en indeling. Een veel gehoorde wens van de mensen die bij de informatieavond aanwezig waren.

Geen huis is straks hetzelfde
Coen Kampstra van Faro vertelt enthousiast. “De opdracht aan het team van architecten was helder: zorg voor een dorpse variatie. De missie is wat mij betreft meer dan geslaagd. Bijna geen huis is straks hetzelfde. Er zijn verschillende type huizen, de architectuur is steeds anders, de gevelkleur wisselt en door de opties die aangeboden worden, ontstaat nog meer variatie. Het leuke aan de huizen in Paal 14 en 18 is de grootte. Hierdoor hebben kopers straks de mogelijkheid voor bijvoorbeeld een kamer en suite, een slaapkamer op de begane grond of een werkruimte aan huis.”

Coen Kampstra

Coen Kampstra: "Geen huis is straks hetzelfde".

Een logisch dorp
“Naast de architectuur en het ontwerp van de huizen hebben we ons ook beziggehouden met de positie van de huizen. Als je dit goed doet, gaan ze allemaal de verbinding met de omgeving aan en ontstaat een heel prettig dorps sfeertje. Het voelt logisch en als vanzelf ontstaan als je hier straks rondloopt.”

Huizen en omgeving allebei even belangrijk
“We hebben ook gekeken naar de inrichting van de openbare ruimte. In een dorp horen geen brede straten met aan beide zijdes mogelijkheid om te parkeren. Parkeren doe je dus op eigen terrein, in een hofje en er zijn enkele parkeerplaatsen op straat. En waar het ene huis een privéstoepje heeft, heeft het andere een voortuin met groene haag. Heel speels en informeel.

Een klassieke touch
“Onze ontwerpen hebben een klassieke touch. De formele gevel heeft grote ramen. De ramen hebben vaak een mooie verdeling met roedes en zijn altijd groot, zodat het binnen lekker licht is én je optimaal verbonden bent met buiten. Onze huizen hebben grote overstekken en de voordeur heeft een prominente rol. Deze trekt de aandacht door bijvoorbeeld een mooi bovenlicht met geïntegreerde verlichting.”

Alle huizen hebben iets bijzonders
“Per woning hebben we gezocht naar een element dat haar bijzonder maakt. Dus zie je straks huizen met speelse dwarskappen, huizen met uitstekende kozijnen en huizen die opvallen door de verbijzondering in het metselwerk. Iedere architect speelt daar op zijn eigen manier mee. Wij hebben bijvoorbeeld hele vlakken opvallend anders gemaakt, alsof het dichtgemetselde ramen zijn.”

Een groen binnenhof
Tot slot vertelt Coen nog over het groene binnenhof van Paal 18. “Op de plek waar de tuinen samenkomen, hebben we bedacht om hier een mooie boomgaard te maken met fruit- en notenbomen. Door deze bij elkaar te plaatsen kunnen ze elkaar bestuiven en mooi bloeien. Ook laten we een ruimte open die door de bewoners naar eigen inzicht kan worden ingevuld. Bijvoorbeeld met een trampoline of ander speelelement.”   

“Ik zie al helemaal voor me hoe het gaat worden. Ik kijk uit naar het moment dat Paal 14 en 18 werkelijkheid is geworden en mensen hier elke dag genieten van wonen op zo’n mooie locatie.” 

Samen wordt het nog beter

Martje Thelen vertelt over de bijdrage van Groosman aan Paal 14 en 18
Groosman werkte al eerder samen met Heijmans. Naar tevredenheid, dus mochten Martje Thelen en Mark Siebers een deel van de woningontwerpen in Paal 14 en 18 voor hun rekening nemen. “Wij vinden het erg leuk om samen met de andere twee architecten huizen te ontwerpen waarmee we de juiste snaar raken en daarmee de beoogde dorpse sfeer neer kunnen zetten”, aldus Martje.

Geïnspireerd door bestaande waterdorpen
Ze vervolgt: “Onze woningen hebben een Oudhollandse signatuur meegekregen. Onze inspiratie vonden we in bestaande waterdorpen zoals Abcoude en Loenen aan de Vecht. Als je daar rondloopt, zie je huizen die een heel formele voorgevel hebben en een speelse zij- en achtergevel die ruimte laat voor eigen aanpassingen. Alle verfraaiing en daarmee de ‘status’ van de bewoners is aan de voorzijde zichtbaar.”

Een huis met mogelijkheden
“Aan de zij- en achterkant van de huizen is ruimte voor uitbreiding en aanpassingen. Heel handig, want hierdoor kunnen we tegemoetkomen aan de wens om veel uitbreidingsopties aan te bieden. Heb je een hoekhuis, dan wil je misschien wel een extra zijentree naar je werkruimte aan huis. Of wil je de woonkamer uitbouwen? Dan kan allemaal.”

Martje Thelen

Martje Thelen: 'Samen wordt het nog beter'.

Oud-Hollands met een twist
“We hebben zeker geen kopie van de Oudhollandse huizen gemaakt. Met een knipoog naar de toekomst hebben we een variant bedacht. Belangrijk uitgangspunt voor onze ontwerpen is de symmetrie van de voorgevel, dat zie je in de raampartijen. Daarbij heeft elk huis heeft een unieke ‘versiering’. Van luiken tot roedes in de ramen en rijke details in de gevels rondom de voordeur en dakrand. De oude geglazuurde bakstenen hebben we op een originele manier terug laten komen. Ze geven de gevel een fleurige uitstraling.”

Hier woon ik
“Elk huis krijgt een herkenbaar element. Veel variatie dus en daardoor koop je dus straks een huis met een echt eigen karakter. Niet het zoveelste huis in de rij, maar het huis met de luiken, het witte huis op de hoek of het huis met het bijzondere raam op de hoek, waardoor je zo leuk de straat inkijkt.”

Kleurenpalet biedt ruimte voor variatie
“Baksteen is een typisch Hollands bouwelement. Ik vind het prachtig. Het is warm, duurzaam en je kunt er alle kanten mee op. De architecten hebben gezamenlijk een palet van baksteenkleuren vastgesteld. Daar variëren we allemaal op onze eigen manier mee door te spelen met de metselwerkverbanden en de kleuren. Onze huizen hebben bijvoorbeeld aan de zij- en achterkant altijd een andere kleur dan de voorkant. Dat is best bijzonder, maar past volledige in de waterdorpse bouwstijl.”

“Dit is een plan zoals je maar zelden ziet; een volledig nieuwbouwplan, met het gevoel en de sfeer van de knusse dorpsstraten van vroeger.”